Makový koláč

1.1.2012

Babka Jožka z Rajeckých geniálne varí a ešte lepšie pečie. Tento koláč je jedným z mojich najobľúbenejších, tak som si minulé Vianoce vypýtala recept. Hoci príprava trvá 90 minút, stojí to za tú námahu, lebo tento koláč si zamilujete. Samozrejme pod podmienkou, že máte radi mak, vanilkovú plnku a orechy. :)

Suroviny:
1 pohár (200 ml) kryštálového cukru, 7 vajec, 6 lyžíc teplej vody, 2 poháre polohrubej múky, 2 poháre nepomletého maku, 1/2 balíčka kypriaceho prášku
Plnka: 400 ml mlieka, 1 pohár kryštálového cukru, 1 Zlatý klas, 250 g masla
Posýpka: 100 g posekaných vlašských orechov alebo mandlí, 1 lyžica masla, 1/2 balíčka vanilkového cukru, 2 lyžice kryštálového cukru

Postup:
Cesto: 1 pohár cukru, 6 žĺtkov a 6 lyžíc teplej vody vymiešame dopenista, postupne pridáme sneh zo 7 bielkov, preosiatu múku s kypriacim práškom a nepomletý mak. Cesto rozotrieme na vymastený, múkou vysypaný plech a upečieme. Vychladnuté cesto pozdĺžne prekrojíme.
Plnka: V mlieku rozmiešame 1 žĺtok, 1 pohár kryštálového cukru, Zlatý klas a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Keď vychladne, pridáme do nej zmäknuté maslo a vymiešame v mixéri. Väčšiu časť plnky natrieme na prvý plát cesta, prikryjeme ho druhým plátom a naň natrieme zvyšok plnky.
Posýpka: Orechy opražíme na 1 lyžici masla, pridáme vanilkový a kryštálový cukor. Za stáleho miešania necháme cukor rozpustiť (nie skaramelizovať). Vychladnutú posýpku rovnomerne rozdelíme na celý povrch koláča.


Súvisiace články
gaštanová roláda
vianočná kapustnica
zamiakový šalát
makový koláč

© 2011 schevka | All rights reserved | Visitors: