Zemiakový šalát

19.12.2011

Na prvý sviatok Vianočný sa stretávame každý rok celá rodina u Mariky. Pripraviť jedlo na toto posedenie nie je nič jednoduché, keď sa na návštevu dovalia takí žrúti ako sú naši chalani a predovšetkým môj brat. Vyhlásenou lahôdkou je Marine údené - nikdy sa mi nepodarilo spraviť také lahodné mäso - a, samozrejme, zemiakový šalát.

Veľká dávka:
2 kg uvarených zemiakov pokrájame na kocky.
Zemiaky nevaríme celkom do mäkka a kocky nekrájame príliš malé, aby zo šalátu nebola kaša.
Pridáme uvarenú mrkvu, cibuľu pokrájanú na drobno (cibule nie je nikdy dosť), konzervu sladkého hrášku, konzervu kukurice, pokrájané zavárané uhorky a natvrdo uvarené vajíčka.
Vmiešame veľký pohár majolky, celú kyslú smotanu a lyžicu horčice.
Ak je nálev príliš hustý, zriedime ho vodou z mrkvy. Dosolíme a dosladíme, najlepšie medom.

Drobná, ale pikantná úprava mojej máti, ktorú odporúčam: Na záver pridáme čerstvo na kocky pokrájané jablko.

Dobrý zemiakový šalát musí odstáť, aby sa všetky chute premiešali.


Súvisiace články
gaštanová roláda
vianočná kapustnica
zamiakový šalát
makový koláč

© 2011 schevka | All rights reserved | Visitors: