recepty

Gaštanová roláda

Ak niečo neznášam, tak je to nakupovanie. Keď musím ísť so Stankom do potravín, po piatich minútach som otrávená a po desiatich nešťastná. Vozím sa na vozíku, čítam si štítky pod zaváraninami („Kolekcia mäsov“) a otravujem Stanka. Aby som poslúchala a nemrnčala, sľúbi mi Kinderko, ale nakoniec ma prepustí a ja si idem na najbližšiu lavičku čítať (buď pochválen reader v mobile). Sú len dve miesta, kde v obchodnom dome zaručene skončím a odkiaľ ma nič neženie preč – kníhkupectvo a obchod s hrami. Takže aj ingrediencie na vianočné koláče nakupuje Stanko už roky radšej sám. Predvianočného pečenia sa u nás vždy dobrovoľne nedobrovoľne zúčastňovali aj naši traja chlapci. Teraz, keď už s nami nebývajú, prichádza pomáhať s pečením už len s najmladší z nich. Potešujúce je, že si na túto zábavu požičiavame aj dve vnučky. Gaštanová roláda je u nás najobľúbenejším vianočným zákuskom, a čo je na nej najlepšie? Môžem ju jesť aj ja, lebo je bez múky. No a keďže každý chce po ochutnaní recept, nech sa páči, tu je.

Suroviny:

4 balíky gaštanového pyré po 250 g
Plnka: 10 dkg práškového cukru, 10 dkg kakaa, 1 celé maslo (250 g)
Poleva: varová (horká) čokoláda a maslo v pomere 1:1 rozpustiť a a premiešať nad parou

Postup:

Rozmrazené gaštanové pyré vložím medzi 2 kusy papiera na pečenie. Rozvaľkám ho valčekom na cesto do obdĺžnikového tvaru s hrúbkou približne 1 cm. Nerovnomerné okraje orežem a pripojím k rohom tak, aby som vytvorila obdĺžnik. Odstránim vrchný papier, ale pyré stále ponechám na spodnom kuse papiera.

Plnka je spočiatku sypká, treba ju dostatočne dlho miešať, až kým nie je roztierateľná. Plnku rozotieram na gaštanové pyré nožom, ktorý namáčam do vody. Natierať treba opatrne, aby sa pyré neroztrhalo. Natreté pyré stočím do rolky pomocou spodnej časti papiera, preložím na podnos a vložím do chladničky.

Polevu z čokolády a masla pripravím nad parou (maslo používam kvôli chuti – margarín má inú chuť, ktorá sa k roláde nehodí). Poleva musí byť poriadne rozmiešaná, aby v nej nezostali kúsky masla alebo čokolády. Polevu postavím na balkón, aby vychladla – konzistencia musí byť niekde uprostred – ani riedka, ani stuhnutá.

Vychladenú roládu polejem polevou, používam na to lyžicu a natierací nôž, potriem celú roládu, aj bočné konce. Zatuhnuté kvapky polevy z podnosu zoškrabem nožom a zvyšok vyutieram servítkou. Roládu nezdobím, ale naši chlapci si na ňu po odkrojení dávajú šľahačku kopcom.

Dobrú chuť!